Goedemorgen! Nieuwe dag, nieuwe kansen. Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Nieuwe gijzelsoftware die nog slimmer is dan het WannaCry-virus jaagt bedrijven wereldwijd schrik aan. Het zogenoemde Petya-virus maakt gebruik van dezelfde zwakheden in verouderde en niet geüpdatete Windows-systemen. In Nederland zijn havenbedrijf APM, pakketbezorger TNT, medicijnenfabrikant MSD en bouwmaterialengroothandel Raab Karcher getroffen.
2. Ondernemers krijgen een eigen ‘DigiD’ om in te loggen bij overheidsdiensten. Met eHerkenning kun je straks terecht bij de Belastingdienst, het UWV, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Kamer van Koophandel. Nu hebben ondernemers nog aparte inloggegevens voor de verschillende instanties. Het systeem wordt ingevoerd tussen oktober dit jaar en medio 2018 en kost enkele tientjes per jaar.
3. Online supermarkt Picnic haalt in Houten gratis uitgeleende boeken van de bibliotheek op. Het gaat voorlopig om een proef. Blijkt het een succes, dan rolt Picnic de service later dit jaar mogelijk uit naar andere steden.
4. De banden tussen de wietsector en het Nederlandse bedrijfsleven blijken sterker dan gedacht. Banken, woningbouwcorporaties en bekende bedrijven als Heineken hebben op grote schaal geld uitgeleend aan coffeeshophouders. Dat is opmerkelijk, omdat er bij een kwart van de wietshops aanwijzingen zijn voor banden met de criminaliteit.
5. De overheid harkt 1,5 miljoen euro binnen met de verkoop van aandelen ABN Amro. De staat heeft nu nog een belang van 63 procent in de bank, die tijdens de kredietcrisis in 2008 werd genationaliseerd en in 2015 naar de beurs werd gebracht. Het plan is om dat belang op termijn volledig af te bouwen.
6. Philips wil 1,9 miljard euro neertellen voor het Amerikaanse bedrijf Spectranetics, een specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie. De technologie sluit goed aan op wat Philips zelf in huis heeft aan beeldvormende apparatuur voor operaties. De financiering is deels in contanten. Daar heeft het Eindhovense bedrijf genoeg van door het verder afbouwen van het belang in Philips Lighting.
7. Facebook is door de grens van 2 miljard gebruikers. Ongeveer twee derde van de wereldbevolking met een internetaansluiting heeft een account bij het sociale netwerk. De vraag is of Facebook het enorme groeitempo vol kan houden. Veel van de resterende 1,5 miljard mensen zonder Facebook wonen in China, waar de socialenetwerksite geblokkeerd is.
8. De Nederlandse overheid vangt zo'n 100 miljoen euro van de recordboete die Brussel Google heeft opgelegd. Het internetbedrijf moet 2,4 miljard euro betalen machtsmisbruik via zijn zoekmachine. Het is de hoogste boete die de Europese Commissie ooit heeft uitgedeeld. Google kan nog wel in beroep gaan, dus het kan nog jaren duren voordat Brussel het geld ontvangt.
9. De vijf grootste techbedrijven ter wereld zijn ook de meest waardevolle, beursgenoteerde merken ter wereld. In de jaarlijkse lijst van BrandZ staan Google, Apple, Microsoft, Amazon en Facebook bovenaan. Leuk weetje: dit zijn ook de vijf bedrijven die onlangs door The New York Times zijn gelabeld als de 'Frightful Five', omdat ze in toenemende mate invloed uitoefenen op ons leven.
10. Daniel Ropers vertrekt als CEO van bol.com. De 45-jarige ondernemer was sinds de oprichting in 1998 betrokken bij de webwinkel. Onder zijn leiding groeide bol.com uit tot het grootste online winkelkanaal van Nederland. Ropers stapt over naar Springer Nature, na Elsevier de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld. Daar volgt hij de Nederlander Derk Haank (64) op.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:
1. Presentator Wilfred Genee wordt CEO van een Brabants familiebedrijf